Inspecția tehnică periodică se va efectua în fiecare an pentru mașinile mai vechi de 12 ani
O serie de reguli noi privind ITP-ul și înmatricularea automobilelor au fost aprobate de oficialități. Inspecția tehnică periodică se va face anual pentru automobilele mai vechi de 12 ani, iar înmatricularea mașinii va fi suspendată dacă ITP-ul este expirat.
Proiectul de lege ce aduce o serie de modificări importante la regulamentul pentru efectuarea și trecerea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) a fost adoptat de Camera Deputaților, după ce în luna septembrie trecuse și de Senat.
Principalele modificări sunt aduse frecvenței cu care trebuie efectuată Inspecția Tehnică Periodică precum și împărțirea deficiențelor unui automobil în trei categorii: minore, majore și periculoase. ITP-ul va putea fi trecut chiar și cazul existenței unor deficiențe minore.
La categoria deficiențe minore se încadrează problemele care nu au un efect seminificativ asupra siguranței automobilului sau impact asupra mediului. Cele majore sunt deficiențe ce pot compromite sigurnața mașinii sau îi pot pune în pericol pe alți participanți la trafic. În categoria deficiențe periculoase intră problemele ce implică risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere.
În ceea ce privește frecvența cu care trebuie efectuat ITP-ul, marea noutate este ITP-ul anual pentru automobilele cu o vechime de peste 12 ani. Automobilele noi vor efectua primul ITP la trei ani de la înmatriculare, iar restul de mașini vor face ITP-ul la doi ani ca și până acum.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
O altă inițiativă legislativă prevede suspendarea înmatriculării unui automobil în cazul în care ITP-ul este expirat sau anulat. De asemenea, înmatricularea va fi suspendată în cazul în care noul proprietar al unui automobil nu solicită transcrierea dreptului la proprietate într-un interval de 90 de zile de la achiziția automobilului.
În acest moment, legea prevede un termen de 30 de zile pentru transcrierea dreptului la proprietate, dar nu sunt aplicate sancțiuni dacă acest lucru nu este îndeplinit. Noua lege nu mai permite circulația automobilelor achiziționate dar fără noul proprietar înscris în acte. Conducerea unui automobil cu înmatricularea suspendată se va sancționa cu amendă de la 9 la 20 puncte și reținerea certificatului de înmatriculare.
DRPCIV va trebui să implementeze pe siteul său o secțiune unde se va putea verifica situația înmatriculării unui automobil, precum și aflarea motivului pentru suspendarea înmatriculării.
Noua lege va fi aplicată începând cu 20 mai 2018.