Muzica la volan şi influenţa ei asupra stilului de condus
V-aţi gândit vreodată cât de mult ne influenţează muzica pe care o ascultăm la volan, stilul de condus? Nu? Vă spunem noi.
Majoritatea dintre noi când ne urcăm la volan fie dăm drumul la radio fie avem un stick, CD, sau telefon conectat la player-ul maşinii pentru că ne place să conducem în timp ce ascultăm muzică. Dar cât de mult ne afectează asta? Un specialist britanic în echipamente audio şi multimedia Halfords a realizat un studio având ca subiect efectele muzicii asupra celui de la volan.
Cei de la Halfords au recurs la un studiu interesant: au măsurat tensiunea arterială a subiecţilor în timp ce aceştia erau la volan şi ascultau muzică, în acelaşi timp observând şi reacţiile acestora, în corelaţie cu tipul de muzică ascultată. În plus, subiecţii au răspuns şi la un mic chestionar.
90% dintre cei care au participat la studiu au declarat că tipul de muzică ascultată influenţează modul de conducere şi reacţiile lor în trafic. Aproape 50% dintre respondenţi au declarat că timpul trece mai repede dacă ascult muzică în timp ce conduc, iar circa un sfert consideră muzica un mijloc de relaxare la volan.
Circa 15% au declarat că muzica îi face să conducă mai sportiv, iar aproape 5% au recunoscut că devin mai agresivi la volan şi faţă de ceilalţi participanţi la trafic. Ca o scurtă concluzie, cei de la Halfords consideră că relaxarea exagerată se poate traduce, de fapt, într-o atenţie mult mai scăzută la volan, în timp ce creşterea agresivităţii nu mai are nevoie de explicaţii privind pericolele potenţiale.
Cei de la Halfords au concluzionat în urma studiului că mai mult de trei sferturi dintre şoferi ascultă în mod regulat muzică în timp ce conduc, aproape jumătate dintre aceştia fredonând melodiile preferate. Circa 16% dintre şoferii intervievaţi ascultă ştirile legate de sport, iar 6% sunt atenţi la talk-show-urile radiofonice. Prin urmare, atenţia la condus poate fi mai mult sau mai puţin afectată de muzică sau programele radio.